Kakšni kulinarični trendi bodo zaznamovali letošnje poletje? Leto 2025 je prineslo svež veter v (tudi slovensko) kulinariko. Lokalne sestavine, ki bogatijo naše krožnike (sploh poleti) in rastlinska prehrana, ki postaja vse večja občasna stalnica tudi med zapriseženimi mesojedci, so nam v poletnih mesecih posebej v navdih pri sestavljanju krožnikov. Kuharski mojstri in restavracije sledijo globalnim smernicam. Hkrati je za naš prostor izjemno pomembno, da ohranjamo svojo edinstveno identiteto. To še posebej cenijo domači slovenski gostje, prav tako pa domačnost v inovativnosti cenijo tudi tujci.
Slovenska kulinarika, ki temelji na bogati tradiciji, bo to poletje zaživela ne le z lokalnostjo ampak tudi z inovativnimi kuharskimi tehnikami. Poletje vedno prinaša več svežine, letos pa bomo dajali še več poudarka na trajnosti in naravnih okusih. Da trajnostna kulinarika spreminja prihodnost gostincev, smo pisali že tukaj
Sezonsko sadje, divja zelišča, ki jih naberemo sami in inovativne predstavitve jedi so tisto, kar letošnje poletje pričakujemo na naših krožnikih. Gostje bodo iskali edinstvene, a lahkotne okuse in ohladitev v vročih dneh, a za uspešen obrok to ne bo dovolj. Obrok bomo spreminjali v doživetje. Kakšni bodo torej kulinarični trendi letošnje poletje?

Kulinarični trend 1: Trajnostni poletni jedilnik
Trajnostna kulinarika je že od začetka leta v samem ospredju prizadevanj gastronomije. Zadnja leta tudi vrhunski kuharji dajejo veliko poudarka na lokalne in sezonske sestavine ter podporo lokalnim pridelovalcem hrane. Tudi v Slovenij vse več kuharjev svoje sestavine dobavlja pri lokalnih kmetih. Potovanje sestavin “od kmetije do mize” je vse bolj priljubljeno, nenazadnje pa obiskovalci to tudi želijo, če ne celo že zahtevajo. Ta (kratka) pot sestavin omogoča skorajda neposredno povezavo med pridelovalci in potrošniki. Slednji cenijo boljšo kakovost hrane in manjši ogljični odtis.
Ravno poletje je čas, ko lahko trajnost zares vstopi v ospredje. Zato je trajnostni poletni jedilnik kulinarični trend, ki smo ga lahko pričakovali. Ne le pri uporabi sestavin, ampak tudi pri reprezentaciji jedi. Če že uporabljamo lokalne in domače sestavine, jih zapakirajmo tako, da bodo gostje to tudi vedeli in prepoznali. Poskrbite, da bodo gostje vedeli, kaj dobijo na krožnik – morda celo že pred prihodom v restavracijo.
Lokalna in sezonska hrana z domačih vrtov, ki jo poleti lahko vključimo v ponudbo, so na primer: borovnice, jagode, rdeča pesa, bučke, mladi krompir, bazilika, metin sirup in drugi poletni osvežujoči okusi. Poletni jedilnik, ki ga boste sestavili, naj temelji na pridelkih, ki rastejo poleti. Preverite pridelke iz domačih kmetij in vrtov ter na podlagi aktualnih živil sestavite svoje poletne jedi, ki naj ne bodo pretežke. Poleti obožujemo lahko, osvežilno hrano, ki ne obsedi v želodcu.
Uporaba lokalnih sestavin pa ni le odgovor na trajnostne zahteve in letni čas – je vse večji trend, ki ga spodbujajo velike svetovne restavracije. Kratke transportne poti poleg manjšega ogljičnega odtisa pomenijo tudi avtentične okuse in več svežine, kar je poleti še posebej pomembno in cenjeno.

Kulinarični trend 2: Fermentacija – stari postopki za nove okuse
Fermentacija hrane doživlja v sodobni kuhinji pravi preporod. Ta starodavni postopek ne le podaljšuje obstojnost živil, temveč tudi izboljšuje njihovo hranilno vrednost in okus. Fermentirana živila, kot so kislo zelje, kombuča in kefir, postajajo stalnica na jedilnikih, pa tudi za naše telo dober kulinarični trend, saj prispevajo k boljšemu zdravju prebavil in bogatijo kulinarično ponudbo.
Tudi Slovenci vse več poudarka dajemo na zdravje in pri tem je zdravje črevesja na enem izmed prvih mest. Restavracije po svetu že izkoriščajo vse bolj razširjeno zavest o pomenu zdrave prehrane in fermentacije, z različnimi fermentacijskimi tehnikami pa bodo slej kot prej pričeli eksperimentirati tudi slovenski kuharski mojstri.
Fermentacija tako ostaja v trendu, a v poletni različici. Lotite se lahko:
- domače limonade s kombučo,
- pijače z dodatkom kefirja
- fermentirane omake, ki popestrijo poletne krožnike in
- fermentirane zelenjave, kot so na primer redkvice, mlada čebula in kumare, ki hladnim jedem dodajo več svežine.

Kulinarični trend 3: Zasijala bo rastlinska prehrana z novimi okusi
Rastlinska prehrana se v letu 2025 utrjuje kot pomemben del prehranskih navad Slovencev in se priključuje kulinaričnim trendom letošnjega poletja. Povečano zanimanje za zdrav življenjski slog in skrb za okolje spodbujata uporabo rastlinskih sestavin v vsakodnevni prehrani. Alternativni viri makrohranil, kot so stročnice, oreščki in semena, postajajo vse bolj priljubljeni, saj ponujajo hranljive in okusne možnosti brez uporabe živalskih izdelkov.
Rastlinska prehrana postaja tudi svojevrstna stalnica mesojedcev, ki si vsake toliko časa radi privoščijo brezmesno jed. Ocvrte bučke, zelena solata in druge nekdaj v največji meri uporabljene rastlinske sestavine so del preteklosti. Vse bolj je razširjena uporaba inovativnih rastlinskih izdelkov, ki omogočajo nove gurmanske okuse. Med njimi najdemo tudi klasična živila v preobleki iz rastlinskih beljakovin, kot so na primer testenine iz čičerike ali leče, ki jedi dodajo povsem nov okus.
Iz rastlin, ki bodo poleti zacvetele na naših vrtovih, lahko danes pripravljamo več kot le solate:
- tatar iz rdeče pese z oljem iz pehtrana
- ocvrta cvetača z omako iz indijskih oreščkov
- bučkini rezanci z metino emulzijo in podobno.
Poudarek ni le na zdravju, temveč tudi na okusih in vizualni privlačnosti. Barvitost rastlin pa ponuja več barvitih kombinacij tudi na krožniku. Letošnje poletje bodo v ospredju jedi, sestavljene z mislijo na trajnost, raznolikost in estetiko.

Kulinarični trend 4: Tradicionalni okusi v poletni preobleki
Slovenska kulinarika je tradicionalna, raznolika, v zadnjih letih pa tudi vse bolj sodobna. Kulinarični trendi jo letos napovedujejo v malenkost drugačnih oblikah. Letošnje poletje bo v znamenju nostalgičnih okusov iz otroštva, a v prefinjeni in sodobni obliki. Ocenjujemo, da bodo med najbolj priljubljenimi variacije naslednjih jedi:
- Sladoled z okusom gibanice
- Dekonstruirana kremna rezina v kozarcu
- Jota s fermentirano repo in dimljenim tofu-jem
- Ohlajena ajdova kaša z meto in jogurtovo peno
Gostje želijo okusiti znano, a presenetljivo. In to narekujejo tudi kulinarični tendi za letošnje poletje v kategoriji sladic. Chefi prepoznavajo čustveno vrednost teh jedi in jih predstavljajo z modernimi tehnikami ter estetsko dovršenostjo.
Trendovska kulinarika v letošnjem poletju ne bo samo stvar prestižnih restavracij – postala bo del vsakdana, domače kuhinje in ulične hrane (angl. street food). Z osredotočanjem na lokalne sestavine, trajnostno pridelavo, fermentacijo, rastlinsko prehrano in poletno svežino ne sledite samo trendom, ampak jih soustvarjajte. Naravo in lokalne sestavine povežite z osvežilnimi jedmi.
Kulinarični trendi, ki bodo zaznamovali poletje 2025 kažejo na preplet gurmanskih jedi s poudarkom na rastlinskih sestavinah, ki prihajajo iz lokalnega okolja.
Pri tem ne pozabite v svoje jedi vnesti tudi nekaj kreativnosti in avtentičnosti.