Kuharske tehnike: 20 metod, ki iz živil izvabijo največ okusa

okisanje

V sodobni kulinariki je uporaba naprednih kuharskih tehnik za izboljšanje okusa jedi ključna za ustvarjanje edinstvenih gastronomskih doživetij. Kuharske tehnike, kot so sous-vide, fermentacija, dehidracija in druge, omogočajo kuharjem, da iz lokalnih sestavin izvabijo še več arom in močnih okusov. Izboljšanje okusa hrane je ključni cilj vsakega kuharja. Gostje ne iščejo le jedi, ki jih […]

Kulinarični trendi, ki bodo zaznamovali poletje 2025

Vrhunski chefi

Kakšni kulinarični trendi bodo zaznamovali letošnje poletje? Leto 2025 je prineslo svež veter v (tudi slovensko) kulinariko. Lokalne sestavine, ki bogatijo naše krožnike (sploh poleti) in rastlinska prehrana, ki postaja vse večja občasna stalnica tudi med zapriseženimi mesojedci, so nam v poletnih mesecih posebej v navdih pri sestavljanju krožnikov. Kuharski mojstri in restavracije sledijo globalnim […]

Slovenske tradicionalne jedi spreminjajo obliko

goveja juha

Slovenska kulinarika je tradicionalna, raznolika, v zadnjih letih pa tudi vse bolj sodobna. Slovenski kuharski mojstri vse bolj združujemo tradicionalne slovenske jedi z modernimi pristopi. Lahko bi celo rekli, da nas vodi harmonija med dediščino in inovacijo. Prepletamo okuse in prepletamo tehnike, sestavine pa uporabljamo na nove načine v najbolj inovativnih oblikah. Fuzija tradicionalnih jedi, […]

Trajnostna kulinarika spreminja prihodnost gostincev

trajnostna kulinarika

V zadnjih letih se v gostinstvu močno uveljavlja trajnostna kulinarika, ki temelji na uporabi lokalnih sestavin, sezonskih pridelkov in odgovornem ravnanju z viri. Vse več restavracij, hotelov in kuharskih mojstrov se zaveda pomena zmanjševanja ogljičnega odtisa, podpore lokalnemu gospodarstvu in zagotavljanja kakovostnejše prehrane. Ne le, da se tega zavedajo gostinci, to tudi pričakujejo gosti. Ti […]